Els realitzadors de transmissions en directe donaran al fanàtic del futbol una cobertura parlada en el seu propi llenguatge i menys atenta al rigor periodístic; en definitiva, és el que, en els darrers anys, les audiències han demanat.
Amb TikTok com a paradigma en la creació de format de continguts, als usuaris no només els importarà el que passi dins del camp de joc en els 90 minuts de cada partit, sinó les alternatives fora de les pistes, als voltants dels estadis, a la prèvia de les trobades, a cada hotel… però des de la mirada d?un streamer.
D’acord amb un informe de Joy Ventures i getWizer, més del 40% de la Generació Z (és a dir, les persones nascudes entre 1996 i començaments dels 2000) passa més de tres hores al dia a TikTok, quantitat de temps similar a la que dediquen a YouTube.

Al marge de l’omnipresència de la televisió per la transmissió dels partits, aquesta dona. edició del Mundial de futbol serà també copada per les pantalles dels cel·lulars, continguts “verticals”, tiktokers des del lloc dels fets, twitchers que “comentin” (encara que no en el sentit tradicional) els partits, i youtubers reaccionant davant el més important que passi a Qatar. En definitiva, el Mundial dels streamers.
La plataforma de Microsoft, Twitch, va tancar un acord amb 100 streamers arreu del món perquè transmetin el Mundial des del lloc dels fets. D’aquest total, la meitat en parla castellà, i el 25% són espanyols. El gran objectiu és captar latenció de laudiència en el temps en què la pilota no rodi. Entre ells, per descomptat, es troben Ibai Llanos, AuronPlay, El Rubius o The Grefg.
Tot això, sense comptar els propis protagonistes i els comptes oficials dels equips, alguns dels quals són molt actius a les xarxes socials, i dels que s’espera siguin una gran fàbrica de continguts.
Com veiem esport
En temps de continguts snack, 90 minuts d’atenció davant d’una pantalla, sobretot, si el partit no és entretingut, pot ser massa temps, encara que per tractar-se d’un esdeveniment de la importància del Mundial, és possible que no passi el mateix.
Una enquesta realitzada per l’agència Nielsen a 13 mercats (Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Índia, Itàlia, Japó, Corea del Sud, Espanya, Regne Unit i Estats Units), indica que el 81% dels entrevistats s’inclina per veure esport a través de la TV oberta; el 72% a través de les xarxes socials; i el 68% des de de plataformes OTT, com per exemple, la pròpia YouTube o Netflix. En qualsevol cas, és una realitat (per a tots) que mantenir latenció durant una hora i mitja, encara amb la interrupció de lentretemps, pot ser un problema. En aquesta línia, els highlights o moments destacats, els vídeos que condensen el més important del que passa en un partit, han guanyat rellevància.
Pel que fa al Mundial, difícilment l’aficionat del futbol es perdi els fragments decisoris del desafiament esportiu que encara la selecció que representa la seva nació. Tan poc probable com que vegi la totalitat dels partits (64) de la competència. No obstant, és probable que es dirigeixi a YouTube per veure els resums dels possibles rivals del seu equip, per citar un exemple.
Tot i que els “compilats” dels partits no són una novetat, a cada vegada més llocs, les noves audiències s’inclinen per mirar els editats, fins i tot dels seus propis equips. Una altra de les alternatives és estar davant de la pantalla gran, però sempre acompanyats del cel·lular en una de les nostres mans, com si fos una extensió del nostre cos, en cas de massa avorriment.
En un treball de setembre del 2020, la consultora especialitzada en telecomunicacions, Altman Solon, va donar compte de les preferències del fanàtic de l’esport en termes de consum. Pel que fa a si estan d’acord o molt d’acord amb la sentència “prefereixo mirar moments destacats de l’esport que mirar partits en viu”, el 27% dels enquestats als Estats Units van contestar que sí.
En llocs on el futbol té una gran rellevància, com el Brasil, el 32% també va contestar afirmativament. A França, aquest número arriba al 30%; a Itàlia i Espanya, al 24%, mentre que a Corea del Sud, que integrarà el Grup H de la cita màxima juntament amb l’Uruguai, Ghana i Portugal, el 46% va contestar estar d’acord amb la mateixa frase.
FIFA, partícip dels canvis
El futbol és només un dels tants esports que ha hagut d’innovar davant d’aquest canvi de paradigma. Organitzacions com la NFL i la NBA, en el pla del futbol americà i la lliga de bàsquet més importants del món, ja havien fet passos en aquest sentit.
Els canvis i el fenomen dels streamers no va passar desapercebut a la mirada dels organitzadors del campionat.La mateixa FIFA va llançar l’abril del 2022 la seva pròpia plataforma de continguts, FIFA+, on es condensen els continguts de l’ens regulador del futbol, profusa en videoteques que van des de partits complets dels Mundials fins a vídeos exclusius creats per a la nova pantalla.
També ho va fer a través de la seva incursió al metavers de Roblox, la popular plataforma de videojocs en línia on es poden crear mons virtuals. Doncs bé: el FIFA World és un.
Allà, els joves fanàtics del futbol poden jugar i relacionar-se entre ells des de diferents parts del món. En paral·lel, a partir del 2024, FIFA va avisar que ja no explotarà el seu icònic joc amb EA Sports, i explora millors possibilitats per a la propera edició del seu clàssic simulador de joc després de 30 anys de societat amb la mateixa companyia.
Balón oficial FIFA WORLD CUP Qatar 2022
La innovació portes endins
Les transformacions per a les federacions no seran només de cara a les seves audiències, sinó també pel que fa al joc. Els mateixos equips podran fer usdefruit de la tecnologia que els proveirà la FIFA per a la competència.
Entre altres novetats respecte a Rússia 2018, les seleccions tindran la possibilitat d’ubicar els seus analistes en sectors específics dels estadis, on podran fer captures cada cinc i 15 segons des de dos monitors tàctils situats en tres escriptoris de treball ubicats a la part alta dels estadis. El recurs també podrà ser utilitzat pel cos mèdic per atendre més ràpidament els problemes físics que poguessin sorgir entre els seus jugadors.
Al nivell del camp de joc, els col·laboradors tècnics també tindran accés a aquestes pantalles, que alhora estaran connectades amb les dels analistes ubicats en una altra part dels estadis. Per acabar, al costat dels bancs de suplents, cada equip pot col·locar una antena en connexió amb el GPS dels jugadors per capturar informació en temps real.
Conclusions
Dins i fora del camp de joc, les innovacions als mundials han estat una constant. Si altres vegades aquesta competència va ser la porta d’entrada de la televisió a color, com a Argentina ’78, o del VAR, en el cas de Rússia 2018, en aquest cas, s’espera que l’esdeveniment esportiu més important del món els obri les portes als streamers, a través dels quals, els fanàtics se n’assabentaran una mica més. Aquest serà el Mundial dels streamers.